Rozwiąż równanie wykładnicze
Gabriel : Cześć, mam problem z tym równaniem, nie mam pomysłu jak zacząć. Mam nadzieje, ze ktoś pomoże
Równanie wyglada tak:
(3−2√2)x + (3+2√2)x=2
19 wrz 19:53
19 wrz 19:55
Jerzy:
| | 1 | |
Wskazówka: |
| = 3 + 2√2 |
| | 3 − 2√2 | |
19 wrz 19:56
Jerzy:
Saizou ?
19 wrz 19:57
Jerzy:
(3 − 2
√2)
x = t
| | 1 | |
t + |
| = 2 ⇔ t2 + 1 = 2t ⇔ t2 − 2t + 1 = 0 ⇔ (t − 1)2 = 0 |
| | t | |
... dalej sam.
19 wrz 20:05
Gabriel : Dziękuje, już pierwsza Pańska wskazówka mi pomogła

lecz mam pytanie dlaczego
3−2
√2=1/3+2
√2
19 wrz 20:09
Jerzy:
Pomnóż licznik i manownik przez: 3 + 2√2
19 wrz 20:10
Jack:
Usuńmy niewymierność z mianownika
| 1 | | 1 | | 3−2√2 | | 3−2√2 | | 3−2√2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = 3−2√2 |
| 3+2√2 | | 3+2√2 | | 3−2√2 | | 9−8 | | 1 | |
19 wrz 20:12