| 1 | ||
okręgu wpisanego w okrąg równoboczny, czyli r = | h. | |
| 3 |
| 2 | ||
Jednak z jakiegoś powodu odpowiedź sugeruje, żeby użyć R= | h. Odpowiedź jest błędna, czy | |
| 3 |
| 1 | ||
promień okręgu wpisanego to odległość od środka okręgu do boku czyli | h | |
| 3 |
| 2 | ||
a Tobie potrzebna jest odległość od środka okręgu do wierzchołka trójkąta stąd | h | |
| 3 |
|AS|=R
|AS|=√(7−4)2+(3√3−2√3)2=√9+3=√12=2√3
R=2√3, r=√3
1) I sposób
|AD|2+r2=R2
|AD|2=4*3−3=9
|AD|=3
a=6
========
2) II sposób
h=|CD|
h=3*r=3√3
| a√3 | |
=3√3 | |
| 2 |
| |AD| | ||
cos(30o)= | ||
| R |
| √3 | |AD| | ||
= | |||
| 2 | 2√3 |