coco:
proste

a = k
2 -1 b = - ( k +1) c = - 0,5
1) a≠ 0 → k≠1 k≠ -1(bo tylko wtedy się zeruje

2) Δ =0 → jeden pierw. podwójny
Δ> 0 → dwa pierw. rózne
Δ < 0 → nie ma pierw. OK


obliczΔ -tę powinna CI wyjść
Δ = 3k
2 +2k -1
obliczamy drugą Δ
1 = 16 ( oblicz sobie i tak będzie

więc k
1 =2/3 k
2 = -1
wiec masz odp
2/ Δ =0 czyli 3k
2 +2k -1 =0 → k
1 =2/3 k
2 = -1 to odrzucamy
bo w pierwszym założeniu k≠ -1
więc tylko dla k =2/3 ---- jednen pierwiastek podwójny ( rozumiesz

)
Δ>0 czyli dla k ∈(-∞, -1) U ( 2/3) ---- dwa pierwiastki
Δ<0 czyli dla k⊂(-1, 2/3) ---- nie ma pierw. czyli sprzeczne
