ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste , których suma kwadratów jest równa 6 ?
cantoro : Dla jakich wartości parametru a równanie (x+1)(x2−(a−1)x − a) = 0 ma trzy różne
pierwiastki rzeczywiste , których suma kwadratów jest równa 6 ?
19 wrz 17:09
Adamm: pierwiastkiem
x2−(a−1)x−a=0 jest zawsze x=−1
odp. dla a∊∅
19 wrz 17:12
Mila:
1)
x3=−1− jeden z pierwiastków równania
Sprawdzamy dla jakiego a rozwiązaniem równania
(*) (x2−(a−1)x − a) = 0 jest liczba (−1)
(−1)2−(a−1)*(−1)−a=0
1+a−1−a=0
0=0 niezależnie od wyboru a jednym z rozwiązań równania jest liczba (−1)
Nie istnieje a takie, aby podane równanie miało trzy różne pierwiastki.
2) Jeśli tego nie zrobisz na początku, to masz sporo rachunków: ( na klasówce zajmie czas)
Δ=(a−1)2+4a=a2+2a+1
Δ>0 dla każdego a∊R
x1+x2=a−1
x1*x2=−a
x12+x22+(−1)2=6
x12+x22=5
(x1+x2)2−2x1*x2=5
(a−1)2−2*(−a)=5
a2−2a+1+2a=5
a2=4
a=2 lub a=−2
2) Sprawdzamy:
x2−(2−1)x−2=0
x2−x−2=0
x=−1 lub x=2 warunek nie jest spełniony, są dwa różne rozwiązania, ale jedno z nich to (−1).
x2−(−2−1)x+2=0
x2+3x+2=0
x=−1 lub x=−2
warunek nie jest spełniony
Nie istnieje a takie, aby podane równanie miało trzy różne pierwiastki.
19 wrz 20:53
Eta:
"cantoro" też od 17: 09 ................... milczy
19 wrz 23:17