rozwinięcia
Ela: wskaż okres rozwinięcia liczby 0,5676767676767... i zapisz tę liczbę z okresem w nawiasie. Czy
istnieje tylko jeden możliwy zapis?
19 wrz 16:34
Blee:
0.5(67)
19 wrz 16:53
Blee:
Mozna tez go zapisac w postaci ulamka zwyklego
19 wrz 16:53
Jack:
x = 0,5(67)
10x = 5,(67)
1000x = 567,(67)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
990x = 562
19 wrz 17:05
Mariusz:
Z sumy nieskończonego ciągu geometrycznego
| 1 | | 67 | | 495+67 | | 281 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 990 | | 990 | | 495 | |
19 wrz 17:52