W koło wpisano trapez
bezglutenowy pierożek: W koło wpisano trapez ABCD taki że AB||CD
|BC|=2√3 |<DAB|=60o |<ABD|=45o
Oblicz pole i obwód koła i trapezu
19 wrz 15:33
Jack: ktora klasa?
19 wrz 16:25
Jack:
2h = 6 −−> h = 3
Z Pitagorasa w trójkącie ADE:
h
2 + x
2 = (2
√3)
2
9 + x
2 = 12
x =
√3
skoro |∡DBE| ma miarę 45
o, to trójkąt BDE jest równoramienny, zatem
odcinek |BE| = h (czyli wysokości)
|BE| = 3
odcinek BE to nic innego jak |CD| + x, zatem
3 = |CD| +
√3
|CD| = 3 −
√3
Dolna podstawa |AB| = x + |BE| =
√3 + 3
| | 1 | |
Pole = |
| * (|AB| + |CD|) * h = ... |
| | 2 | |
Obwod = |AB| + |CD| + 4
√3 = ...
19 wrz 16:47
Eta:

Może nieco krócej od
Jack
| | a+b | |
1/ taki trapez jest równoramienny to |EB|= |
| |
| | 2 | |
2/ zgodnie z treścią zadania ΔEBD jest prostokątny i równoramienny
to P(trapezu)= h*h=h
2
3/ w ΔAED h=|AD|*sin60
o ⇒
h= 3 to P= h
2= 9 [j
2]
=====
a+b=2h= 6 to obwód L=a+b+4
√3 = 6+4
√3 [j] ( bez wyznaczania długości każdej z podstaw
=========
w ΔABC z tw. sinusów
| 2√3 | |
| =2R ⇒ 2R= 2√6 to R= √6 |
| sin45o | |
Obwód koła opisanego : L=2πR =2
√6π [j]
======
Pole koła : P= πR
2 = 6π [j
2]
=======
19 wrz 23:06
Eta:
A "pierożek" milczy od .... 15:33
19 wrz 23:07
Mila:
Pierożek był z trującymi grzybkami.
19 wrz 23:12
Eta: Hej
Mila 
Właśnie suszę prawdziwki
19 wrz 23:14
Eta:
I zrobiłam konfiturę z leśnych czerwonych borówek
19 wrz 23:16
Mila:
Witaj
Eto Konfiturę też zrobiłam ale z czarnej porzeczki, z truskawek,
ale na grzybach nie znamy się i boję się kupować.

Jadamy tylko pieczarki, inne to suszone z "zaufanego " sklepiku.
Czerwone borówki to brusznica?
Kuzynka zawsze mi podrzuca brusznicę i żurawinę.Nie umiem tego robić.
19 wrz 23:41
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Rozroznisz je po tym bo zurawina jest dobra na prostate
19 wrz 23:43
Mila:
Oj, żartowniś z Ciebie!
19 wrz 23:45
5-latek: Milu
Musze pozartowac bo w domu na razie jestem sam .
19 wrz 23:47
Mila:

Dobranoc
19 wrz 23:53
Lach:
A to już znacie? Proszę dodać liczbę będącą pełnym numerem roku swojego urodzenia do
liczby będącej liczbą swoich lat. Co wyszło?
19 wrz 23:54
Eta:
2017
20 wrz 00:10
Eta:
Za rok będzie to liczba
2018
20 wrz 00:12
Lach:
a za 2 lata − 2019
20 wrz 00:32
Eta:
B.. ?
20 wrz 00:53
Eta:
A za 10 lat .... następna liczba pierwsza
20 wrz 00:55
5-latek: U mnie tez wyszlo 2017
20 wrz 12:02