w trójkącie
turboptyś: w trójkącie ABC mamy |AC|=4 |BC|=6 |AB|=9
Pkt D należący do odcinka AB dzieli go w ten sposób,
że długość DB jest 2 razy większa od długości AD.
Ile wynosi długość odcinka CD?
19 wrz 15:12
RadekNieJadek:
skorzystaj z twierdzenia cosinusów dla ΔABC,
a nastepnie z tego samego twierdzenia dla ΔACD
19 wrz 16:56
Jack: Rysunek to podstawa.
19 wrz 17:03
RadekNieJadek:
wyobraźnia przede wszystkim
19 wrz 17:27
Mila:

1) 3x=9
x=3
|AD|=3, |DB|=6
2) W ΔABC:
4
2=9
2+6
2−2*9*6*cosβ
3) W ΔCDB:
==========
19 wrz 20:28