matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartosc pozostalych funkcji w trojkacie
ana :
oblic wartosc pozostałych funkcji trygonoetrycznych katów afa i beta w trojkacie abc
19 wrz 13:00
ana :
jak zrobic
19 wrz 13:09
5-latek:
Rozpatrzmy Δ ADC
AD
6
tgα=
=
= 1,5
CD
4
CD
4
2
ctgα=
=
=
AD
6
3
Z Pitagorasa AC=
√
AD
2
+CD
2
=
√
6
2
+4
2
=
√
52
=
√
4
*
√
13
= 2
√
13
AD
sinα=
= podstaw i policz
AC
CD
cosα=
= podstaw i oilicz
AC
Teraz rozpatrz ΔCDB DB z PItagorasa i masz wszystko do policzenia
19 wrz 13:11