Nie mam pojęcia
Niko: (x2+x−4)2−(x+5)2 Rozłóż na czynniki wyrażenie
19 wrz 12:54
5-latek: a2−b2= (a+b)(a−b)
19 wrz 12:56
Niko: Robiłem tak ale wychodzą mi głupoty
19 wrz 13:00
5-latek: Nieprawda
Pokaz jak liczysz
19 wrz 13:02
Niko: (x2+x−4+x+5)(x2+x−4−x+5)=(x2+2x−1)(x2+1) Co nie prawda? Ciągle wychodzi mi tak..
19 wrz 13:06
Niko: Sory tam ma być w obu +1
19 wrz 13:07
Adamm: (x2+x−4)2−(x+5)2=(x2+x−4+x+5)(x2+x−4−(x+5))=(x2+2x+1)(x2−9)=(x+1)2(x−3)(x+3)
19 wrz 13:13
5-latek: (a+b)= x2+x−4+x+5= x2+2x+1= (x+1)2
a−b= x2+x−4−(x+5)= x2+x−4−x−5= x2−9= (x+3)(x−3)
19 wrz 13:15
Niko: Ooo dzięki
19 wrz 14:40