19 wrz 12:43
karty do gry : a ktoś coś robi ?
19 wrz 12:44
Maciek z klanu: to jak mam zostać finalistą?
19 wrz 12:44
Adamm: to tak dla przypomnienia
19 wrz 12:44
Adamm: maciek, przestań sobie robić jaja
może od tego zacznij
a jeśli naprawdę masz jakieś predyspozycje, to nie wylałbyś się na zadaniach z 1 etapu
19 wrz 12:46
Maciek z klanu: jeszcze zostanę laureatem, zobaczysz! a wtedy ci to wypomnę i umrzesz w zapomnieniu i w hańbie
opuszczony przez przyjaciół!
19 wrz 12:49
zombi: A poziom zadań wolno komentować? Jeśli któreś się zrobiło?
19 wrz 12:56
karty do gry : Adamm zignoruj go.
Może będziesz wstanie mi pomóc. Załóżmy, że mamy 2 liczby całkowite a i b oraz dowolny
wielomian
W taki, że W(a) i W(b) są liczbami całkowitymi. Czy z warunku ¬(b − a | W(b) − W(a))
możemy wywnioskować, że współczynniki tego wielomianu nie są liczbami całkowitymi?
19 wrz 12:57
5-latek: Kiedys patrzylem i na matematyka .pl sa zadania zakazane (wlasnie z aktualnych konkursow
Byl dany ich wykaz . Za wstawienie takich zadan byl ban .
19 wrz 13:01
Adamm: zakładamy że współczynniki W(x) są całkowite
W(x)=anxn+...+a0, ai∊ℤ
W(a)−W(b)=an(an−bn)+...+a1(a−b)
W(a)−W(b)=(a−b)(an(an−1+...+bn−1)+...+a1)
an(an−1+...+bn−1)+...+a1∊ℤ
zatem (a−b)|(W(b)−W(a))
więc mamy
współczynniki W(x) są całkowite ⇒ (a−b)|(W(b)−W(a))
jeśli ¬(b − a | W(b) − W(a)) to współczynniki nie mogą być całkowite
19 wrz 13:03
karty do gry : Dziękuję
19 wrz 15:00