Granice szeregów
amm: Napisać sumy częściowe podanych niżej szeregów i znaleźć ich granice
ln 14+ln 2*41*7+ln 3*72*10+ln 4*103*13+...
pomoże ktoś?
19 wrz 11:47
19 wrz 12:07
Jack:
| | 1 | | 4 | | 2 | | 2 | |
ln( |
| ) + ln( |
| * |
| ) = ln( |
| ) |
| | 4 | | 1 | | 7 | | 7 | |
19 wrz 12:41
Maciek z klanu: no i co z tego
19 wrz 12:43
Jack: I tak dalej to idzie...
| | 2 | | 7 | | 3 | | 3 | |
ln( |
| ) + ln( |
| * |
| ) = ln |
| |
| | 7 | | 2 | | 10 | | 10 | |
| | n | |
wiec ta suma to tak naprawdę = ln |
| |
| | 3n+1 | |
19 wrz 12:48
Jack: | | 1 | |
Granica to oczywiscie ln |
| |
| | 3 | |
19 wrz 12:57
amm: dzięki
19 wrz 14:35