Okrag i styczne
5-latek:

Z punktu P poprowadzono styczne PA i PB do okregu o srodku O ,
A i B sa punktami stycznosci Trzecia styczna poprowadzana zostala tak ze przecina odcinki PA i
PB odpowiednio w punktach X i Y
Udowodnij ze miara kąta XOY nie zalezy od wyboru trzeciej stycznej
18 wrz 23:22
Mila:
Ta czerwona to powinna być prostopadła do promienia w punkcie styczności.
18 wrz 23:34
5-latek: Tak Milu ale mi nie wyszlo .
18 wrz 23:35
Mila:
Jutro pomogę. Już idę spać.
18 wrz 23:35
5-latek: W takim razie dobranoc
18 wrz 23:37
Adamm: punkt styczności trzeciej prostej − Z
zauważ że BOY przystaje do ZOY oraz AOX przystaje do ZOX
| 1 | |
więc α= |
| |∡AOB| a kąt AOB nie jest zależny od wyboru trzeciej prostej |
| 2 | |
18 wrz 23:42
5-latek: Witam
Adamm czyli tak
Nie wpadlem na to zeby ten punkt Z zaznaczyc
Dlugosci odcinkow od punktu P do punktow stycznosci sa rowne
Wiec AX=XZ
A poniewaz okrag ten jest wpisany w kąt AXZ wiec OX jest dwusieczna kąta AOZ
ΔAOX≡XOZ na zasadzie cechy przystawania BBB wiec ∡XOZ=∡ AOX= 0,5∡AOZ
Tak samo
Rowne sa dlugosci odcinkow
BY=Yz
OKrag jest wpisany w kąt BYZ wiec OY jest dwusieczna kąta BYZ
Znowu
ΔBOY≡ΔYOZ (cecha BBB wiec ∡BOY=∡YOZ = 0,5∡BOZ
∡XOY=∡AOX+∡BOY= ∡XOZ+∡YOZ= 0,5∡AOZ+0,5∡BOZ= 0,5∡AOB
A kat AOB jest staly i nie zalezy od wyboru trzeciej stycznej .
Powinno byc dobrze .
19 wrz 09:43