granice ciągów
MK:

Oblicz granicę ciągów :
1). a
n=
n√5n+3*7n
2). a
n=(
2n+112n+5)
−2n
Oblicz granice funkcji stosując regułę de l'Hospitala :
(ponieważ nie bardzo można odczytać te ułamki, więc napiszę)
1). lim x→0 (licznik) xe
3x+3x (mianownik) x+ln(x+1)
2). lim x→∞ (licznik)
√x2+1+3x
2 (mianownik) −12x
2+3
27 sty 22:38
aaaa: 2) −1/4
27 sty 23:29
ten sam co wczoraj: nie wiem czy dobrze ale:
| | xe3x+3x | | e3xxe3x+3 | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| | x+ln(x+1) | | 1+1x+1 | |
| | √x2+1+3x2 | | | | 6 | | 1 | |
lim x→∞ |
| = lim→∞ |
| = |
| = − |
| |
| | −12x2+3 | | −24x | | −24 | | 4 | |
z tego co mi sie wydaje to ta druga granica nie wymaga reguły l'Hospitala
27 sty 23:29
ten sam co wczoraj:
| | 2n+11 | | 2n+5 | |
an = ( |
| )−2n = ( |
| )2n |
| | 2n+5 | | 2n+11 | |
| | 2+0 | |
lim an = ( |
| )∞ = 1∞ = 1 |
| | 2+0 | |
27 sty 23:45
Bogdan:
(xe3x + 3x)' = e3x + 3xe3x + 3
27 sty 23:57
Bogdan:
Pomijam zapis n→
∞
| | 2n + 11 | | 6 | |
lim ( |
| )−2n = lim (1 + |
| )−2n = |
| | 2n + 5 | | 2n + 5 | |
| | 1 | |
= lim [ (1 + |
| )(2n + 5) / 6 ]−12n / (2n + 5) = |
| | | |
= lim e
−12n / (2n + 5) = e
−6
28 sty 00:08
Bogdan:
1. lim n√5n + 3*7n
Korzystamy z twierdzenia o trzech ciągach i z twierdzenia: lim n√a = 1 dla n→∞
n√ 3*7n < n√ 5n + 3*7n < n√ 7n + 3*7n
n√ 3*7n < n√ 5n + 3*7n < n√ 4*7n
limn√ 3*7n = lim (n√ 7n * n√ 3 ) = 7 * 1 = 7
limn√ 4*7n = lim (n√ 7n * n√ 4 ) = 7 * 1 = 7
a więc limn√5n + 3*7n = 7
28 sty 00:19
MK: dziękuję, spróbuję to jakoś teraz przetrawić
28 sty 07:10
kaska: lim (2n−5/2n+1)n−1
28 sty 20:17