Zadanie
werterka: Ponoć banalne!
Trzy figury−trójkąt równoboczny, koło i kwadrat−mają jednakowe obwody. Która figura ma
najmniejsze pole?
27 sty 22:23
Julek:
kwadrat najmniejsze
trójkąt największe
tak mi z kalkulacji wynika
27 sty 22:29
werterka: Tiaa, to podziel się tymi kalkulacjami
27 sty 22:30
Mariusz: Ob trójkata
| | a2√3 | |
x=3a → a= x/3 pole P= |
| =(x2√3)/18
|
| | 2 | |
Ob kwadratu
x=4b → b=x/4 Pole P=b
2=x
2/16
Ob koła
x=2πr → r=x/(2π) P=x
2/(4π)
teraz należy porównac mianowniki i wysunąć wniosek
27 sty 22:31
Mariusz: dobra kalkulacja
27 sty 22:32
werterka: Dzięki
27 sty 22:34
werterka: Pole trójkąta równoramiennego to nie jest czasami a kwadrat pierwiastka z 3 na 4?
27 sty 22:36
Julek:
Obwody:
kwadrat
trójkąt
koło
Pola :
kwadrat
trójkąt
| a2 √3 | | a2 √3 | | √3 | |
| = |
| = |
| ≈ 0,04811
|
| 4 | | 4 | | 36 | |
koło
Przepraszam, mój błąd. Największe pole ma koło, a najmniejsze trójkąt
27 sty 22:37
Mariusz: tak

przepraszam za pomyłke
27 sty 22:37
werterka: Nie szkodzi
27 sty 22:38
Julek:
Mariuszu, pole trójkąta to
27 sty 22:40
werterka: Wiemy Julku, wiemy. Poprawiliśmy się
27 sty 22:41
Julek:
Juliusz przeprasza... nie doczytał
27 sty 22:46
werterka: Spokooo

Pozdrawiam cieplutko
27 sty 22:50
Julek:
na pewno się przyda w taką zimnice. Wzajemnie oczywiście
27 sty 22:55
werterka: Anooo, straszna ta pogoda. Ja jestem z okolic Wrocka i jakieś kilkanaście minut temu zaczął
sypać śnieg i zerwał się niezły wiatr

. Zimnica przerażająca...
27 sty 22:58
ten sam co wczoraj: a to fajnie bo we Wrocku nic nie wieje i nie pada
27 sty 23:05
werterka: Powiedziałam, że jestem z OKOLIC Wrocka! Przyjedź do Domaszczyna, to zobaczysz, że prószy i to
nieźle!
27 sty 23:07
ten sam co wczoraj: przecież umiem czytać.
oby ta pogoda do wrocka sie nie przeniosła teraz
27 sty 23:08
werterka: Aaa, sory, myślałam, że mi nie wierzysz.

. Śnieg w sumie nie jest zły, ale po prostu z pól
wszystko leci na ulicę i się już powoli zaspy tworzą

. Niedobrze...
27 sty 23:11
ten sam co wczoraj: noo czasami tak wieje że to jest cos strasznego ale jeszcze 3 dni i koniec stycznia, luty jest
krotki a w marcu juz sie wiosna bedzie zaczynac

a tak w ogole to offtop sie robi troche
27 sty 23:17
Julek:
to ja już wiem, że
werterki to w Domaszczynie szukać

hehe
27 sty 23:18
werterka: Haha

No nie do końca w Domaszczynie, jakieś kilka km od tej miejscowości. Nigdy nie podaję
mojej, bo to niebezpieczne
28 sty 18:01