calka
on: calka
π(granica gorna 1 dolna −1) ∫ √17−4x2 dx=
czy moge zrobic sposobem takim ze:
√17−4x2=(17−4x2)0,5 a potem calka z wyrazenia w nawiasie tj
∫ (17−4x2)0,5 dx= 23(17−4x2)1,5 czy ten zapis jest poprawny?
27 sty 22:11
Bogdan:
Co jest pod pierwiastkiem, (17 − 4x)2 czy 17 − x2 ?
27 sty 22:22
on: 17−4x2
27 sty 22:36
on: odswiezam
27 sty 23:42
on: odswiezam
28 sty 00:44
AS:
Obliczam całkę nieoznaczoną
| | dx | | dx | | 1 | | dx | |
J = ∫ |
| = ∫ |
| |
| ∫ |
| |
| | √17 − 4x2 | | √17√1 − 4*x2/17 | | √17 | | √1 − (2*x/√17)2 | |
| | √17 | |
Podstawienie: 2*x/√17 = t , dx = |
| *dt |
| | 2 | |
| | 1 | | √17/2dt | | 1 | | dt | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| arcsin(t) |
| | √17 | | √1 − t2 | | 2 | | √1 − t2 | | 2 | |
Wracając do zmiennej x mamy
Całka oznaczona w przedziale <−1,1>
| | 1 | | 1 | |
Jo = J(b) − J(a) = |
| arcsin(2/√17) − |
| arcsin(−2/√17) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Jo = |
| (arcsin(2/√17) − arcsin(−2/√17)) |
| | 2 | |
W funkcjach cyklometrycznych znalazłem takie związki do wykorzystania
arcsin(x) = −arcsin(−x)
arcsin(x) − arcsin(y) = arcsin(x*
√1 − y2 − y*
√1 − x2)
gdy x*y ≥ 0 lub x
2 + y
2 ≤ 1
28 sty 10:14