Symetralne bokow trojkata
Powracający:

Udowodnij ze symetralne bokow trojkata przecinaja sie w jednym punkcie
18 wrz 10:31
18 wrz 11:06
Powracający: Dziekuje Adamm ale to jest dla mnie trudne
Sprobuje to rozkimac ale nie teraz .
18 wrz 11:23
18 wrz 11:39
Powracający: Adamm mam ksiazke w pdf Zetel geometria trojkata i tam to Tw Cevy jest opisane
Mialem wlasnie pisac ze nawiazujac do poprzedniego zadana jesli wezniemy symetralne bokow
AB i AC to
przeciez bedziemy mieli trojkaty rownoramienne ASB i ASC
I tak
AS= SB
AS= SC
Z tych rownosci wynika ze SC= SC wobec tego punkt S jest punktem przeciecia sie tych
symetralnych
tak samo wziac symetralna BC i AB i AC i BC
18 wrz 11:47
Powracający: SB=SC
18 wrz 11:47
18 wrz 16:49