Zadanie
iii: Eto, pomożesz?
Wojtek, obliczając iloczyny dwóch kolejnych liczb naturalnych, otrzymał wyniki: 105300, 208392,
179354, 124256. Asia, po chwili namysłu stwierdziła, że jeden jest błędny. Który?
27 sty 22:09
Mariusz: nazwijmy liczby
a− pierwsza
(a+1)− kolejna naturalna
a*(a+1)= 105300
a
2+a−105300=0 liczymy deltę i tak dla kazdej liczby

pamiętaj że liczby naturalne
27 sty 22:18
Mariusz: a) 324, 325
b) 456, 457
c) 423*424=179352 ta liczba jest błędna
27 sty 22:23
Eta:
Witam

179 354 −−− jest błędnym iloczynem
jak podpowiedział
Mariusz
wówczas Δ= 717 417
√Δ −−− nie jest liczbą naturalną
27 sty 22:29
Mariusz: hej Eta

dawno mnie tu nie było

widzę sporo zmian, przedewszystkim powiększa sie liczba
osób które pomagają
27 sty 22:35