Dowod
Powracający:

Udowodnuj ze symetralna odcinka niezerowego jest zbiorem wszystkich punktow rowno
oddalonych od koncow tego odcinka
Zalozenie
MA=MB
Teza Punkt M lezy na symetralnej odcinka AB
Dowod
Laczac punkt M z z punktami AB otrzymujemy trojkat rownoramienny
Jesli w tym trojkacie punkt M polaczymy ze srodkiem C odcinka AB otrzymamy odcinek MC ktory
jest prostopadly do odcinka AB
Wiec zgodnie z okresleniem prosta przechodzace przez srodek odcinka i prostopadla do nie go
jest symetralna tego odcinka punkt M lezy na symetralnej tego odcinka
18 wrz 10:15
Adamm: MC jest prostopadły do AB − dlaczego
jeszcze dowód w drugą stronę
18 wrz 11:01
Powracający: Zalozenie
AC=BC i MC⊥AB
Teza MA=MB
Dowod
ΔAMC≡BMC na zasadzie cechy BKB
AC=BC z zalozenia
∡ACM=∡BCM= 90o
CM wspolny dla obu
Z tych rownosci wynika ze MA=MB
Czy mam Adamm udowodnic ze dwusieczna kata przy wierzcholku w trojkacie rownoramiennym dzieli
podsatwe na polowy i jest prostopadla do podstawy?
18 wrz 11:16
Adamm: nie sądzę żebyś musiał to udowadniać, ale
gdybyś napisał to w dowodzie to myślę że by było w porządku
18 wrz 11:21
Powracający: OK
18 wrz 11:23