Rozwiąż układ równa
Namiestnik: Udowodnij, iż układ nie jest układem Cramera a następnie go rozwiąż
−2x+1y+3z=17
1x+4y+0z=5
2x+5y−1z=1
1) Policzyłem wyznacznik i wyszło mi, że 0, więc układ nie jest układem Cramera
2) Następnie zacząłem liczyć Gaussem i po dodaniu do siebie wierszy wyszło mi coś takiego:
−2 1 3I17
0 9 3I27
0 0 0I0
Utkwiłem w tym momencie i nie wiem co dalej. Wiem, że muszę to jakoś uzależnić tylko nie wiem
jak.
17 wrz 23:06
Jack:

−2 1 3 | 17
0 9 3 | 27
0 0 0 | 0
zatem schodek masz taki : (patrz rysunek)
dwójka i dziewiątka są na krawędziach schodków, trójka nie jest, zatem tam zastąpisz jakiąś
zmienną.
zatem niech ta zmienna to np. α, α ∊ R
9y + 3α = 27 −−> y = {27−3α}{9} = ...
| | 17 − 3z − y | |
2x + y + 3z = 17 −−> x = |
| = ... |
| | 2 | |
17 wrz 23:15
Jack: PS
Polecam gaussa − jordana, wtedy od razu masz wynik, a gaussem to musisz potem policzyc te
liniowki.
17 wrz 23:16
Jack:
| | 27−3α | |
tam oczywiscie jest y = |
| = ... |
| | 9 | |
17 wrz 23:17