przystawanie
walec: Zad 1:
W trójkątach ABC i A'B'C' poprowadzono środkoweBD i B'D'. Wykaż że jeśli |BC|=|B'D'| ,
|BC|=|B'C'| oraz |kąt DBC|=|kąt D'B'C'| to trójkąt ABC = trójkąt A'B'C'
Czy wystarczy że pokaże ze trojkat bdc przystaje do d'b'c' i ze trojkat a'd'b' przystaje do
abd ?
wtedy bedzie pokazane ze trojkaty abc sa takie same po prostu czy musze pokazywac ze abc
przytsaje do a'b'c' na jakiejs zasadzie ?
17 wrz 22:23
Powracający:

Wedlug mnie najpierw nalezy wykazac ze ΔABD≡ΔA'B'C' i wykazac rownosc bokow AB= A'B'
17 wrz 22:37
Powracający: ΔABD≡A'B'D' oczywiscie
17 wrz 22:44
walec: wykazalem to ze sa przystajace no i wtedy jest ab=a'b' , z zadania mamy cb=c'b' i kąt w B tez
jest wiec zasada bkb, ja wszystko rozumiem xD
ale chodzi mi o to czy jak pokaze ze oba z tych trojkatow sa przystajace do tych odpowiednich z
drugiego rysunku to wystarczy, czy jednak musze napisac stricte ze abc przys do a'b'c' z
zasady jakiejs tam
17 wrz 22:45
Powracający: Trzeba napisac na podstawie jakiej cechy przystawania trojkatow
Tutaj np BKB
17 wrz 22:47
walec: ok dzieki
17 wrz 23:08