matematykaszkolna.pl
Trojkat i katy > < Powracający: rysunekZadanie a) Udowodnij ze jesli w trojkacie dwa boki sa roznej dlugosci to naprzeciko dluzszego boku lezy wiekszy kąt b) udowodnij ze jesli w trojkacie dwa kąty nie sa rowne to naprzeciwko wiekszego kąta lezy dluzszy bok a) zakladam ze a>b To α>β dalej nie mam pomyslu
17 wrz 21:51
master:
a b 

=

=2R
sinα sinβ 
I szybkie wnioski, jeżeli a>b to sinα> sinβ zatem α>β jezeli α>β to sinα>sinβ zatem a>b
17 wrz 21:58
Powracający: dzieki master Zadanie jest w dziale trojkatow przystajacych . Nie mam pojecia jak to wykorzystac tzn te trojkaty
17 wrz 22:04
Eta: Dział nie jest ważny ! Na maturze nie napiszą z jakiego działu jest zadanie emotka
17 wrz 22:06
Powracający: Oczywiscie Eta ze nie napisza Jesli bedziesz tak miła i napiszesz mi to rozwiazanie z tymi trojkatami to bede wdzieczny
17 wrz 22:12
Powracający: Albo po Opolu naprowadzisz
17 wrz 22:14
Jack: a) to sie udowadnia z tw. sinusow
 a b b sinα 
wiemy, ze

=

−−> a =

sinα sinβ sinβ 
zalozmy ze wiekszym bokiem jest a. zatem mamy a > b
b sinα 

> b / :b [dzielimy przez b jako, że b > 0 (bo jest bokiem)]
sinβ 
sin α 

> 1
sinβ 
sin α > sin β zatem α > β
17 wrz 22:16
Jack: ahh, juz dawno master to napisal, no coz, nie potrzebnie to otwieram na 30min przed pisaniem odp. , hehe
17 wrz 22:17
Powracający: emotka
17 wrz 22:21
17 wrz 22:25
Eta: rysunek Jeżeli c>b to γ>β dowód c>b to można zbudować trójkąt równoramienny ADC wewnątrz trójkąta ABC ( punkt D∊AB) kąt γ>δ i kąt δ>β ( bo jest kątem zewnętrznym w ΔDBC zatem γ>β c.n.w
Jack: tam cos powinienes znalezc.
Powracający: Dzieki Eta i Jack
17 wrz 22:39
Powracający: b) W trojkacie naprzecie wiekszego kata lezy wiekszy bok Zakladam ze ∡γ>∡β Teza AB>AC Dowod Zalozmy ze AB<AC mamy wtedy albo AB=AC lub AB<AC jesli AB=AC to trojkat ABC bylby trojkatem rownoramiennym i wtedy ∡γ=∡β sprzeczne z zalozeniem jesli AB<AC to ∡γ<∡β ale wczesniej zesmy udowodnili ze ∡γ>∡β czyli znowu sprzecznosc Zatem przyjmujemy ze AB>AC Teza zostala udowodniona
17 wrz 23:46