Trojkat i katy > <
Powracający:

Zadanie
a) Udowodnij ze jesli w trojkacie dwa boki sa roznej dlugosci to naprzeciko dluzszego boku
lezy wiekszy kąt
b) udowodnij ze jesli w trojkacie dwa kąty nie sa rowne to naprzeciwko wiekszego kąta lezy
dluzszy bok
a) zakladam ze a>b
To α>β
dalej nie mam pomyslu
17 wrz 21:51
master: I szybkie wnioski, jeżeli a>b to sinα> sinβ zatem α>β
jezeli α>β to sinα>sinβ zatem a>b
17 wrz 21:58
Powracający: dzieki master
Zadanie jest w dziale trojkatow przystajacych .
Nie mam pojecia jak to wykorzystac tzn te trojkaty
17 wrz 22:04
Eta:
Dział nie jest ważny !
Na maturze nie napiszą z jakiego działu jest zadanie
17 wrz 22:06
Powracający: Oczywiscie Eta ze nie napisza
Jesli bedziesz tak miła i napiszesz mi to rozwiazanie z tymi trojkatami to bede wdzieczny
17 wrz 22:12
Powracający: Albo po Opolu naprowadzisz
17 wrz 22:14
Jack:
a) to sie udowadnia z tw. sinusow
| | a | | b | | b sinα | |
wiemy, ze |
| = |
| −−> a = |
| |
| | sinα | | sinβ | | sinβ | |
zalozmy ze wiekszym bokiem jest a.
zatem mamy
a > b
| b sinα | |
| > b / :b [dzielimy przez b jako, że b > 0 (bo jest bokiem)] |
| sinβ | |
sin α > sin β
zatem α > β
17 wrz 22:16
Jack: ahh, juz dawno master to napisal, no coz, nie potrzebnie to otwieram na 30min przed pisaniem
odp. , hehe
17 wrz 22:17
Powracający:
17 wrz 22:21
17 wrz 22:25
Eta:

Jeżeli c>b to γ>β
dowód
c>b to można zbudować trójkąt równoramienny ADC wewnątrz trójkąta ABC ( punkt D∊AB)
kąt γ>δ
i kąt δ>β ( bo jest kątem zewnętrznym w ΔDBC
zatem γ>β
c.n.w
17 wrz 22:25
Jack: tam cos powinienes znalezc.
17 wrz 22:25
Powracający: Dzieki Eta i Jack
17 wrz 22:39
Powracający: b) W trojkacie naprzecie wiekszego kata lezy wiekszy bok
Zakladam ze ∡γ>∡β
Teza AB>AC
Dowod
Zalozmy ze AB<AC
mamy wtedy
albo AB=AC
lub AB<AC
jesli AB=AC to trojkat ABC bylby trojkatem rownoramiennym i wtedy ∡γ=∡β
sprzeczne z zalozeniem
jesli AB<AC to ∡γ<∡β ale wczesniej zesmy udowodnili ze ∡γ>∡β czyli znowu sprzecznosc
Zatem przyjmujemy ze AB>AC
Teza zostala udowodniona
17 wrz 23:46