Przekształcenia funkcji
zen: Poniżej przedstawione są dwa sposoby naszkicowania wykresu funkcji g(x) = −
√4−x − 5, na
podstawie
wykresu funkcji f(x) =
√x
I sposób:
https://imgur.com/a/RX6Y1
II sposób:
https://imgur.com/a/G8M0e
Który z tych sposobów jest poprawny?
Uzasadnij odpowiedź, przekształcając odpowiednio wzór funkcji f.
17 wrz 21:21
Jack: ten dłuższy jest poprawny.
17 wrz 21:23
Jack:
f(x) = √x
Teraz przesuwamy o wektor [−4,0]
f2(x) = √x−(−4) + 0 = √x+4
Odbijamy wzgledem osi OY (dajemy minus przed cala funkcja)
f3(x) = − √x+4
Odbijamy wzgledem osi OX (dajemy minus przed kazdym iksem)
f4(x) = − √−x+4
Przesuwamy o wektor [0,−5]
f5(x) = − √−x+4 − 5
zatem
g(x) = − √4−x − 5
17 wrz 21:28
Jack: Przeczytaj to, pomyśl, a potem sprawdź się na takiej funkcji:
mamy f(x) = √x
chcemy uzyskać
g(x) = − √x+12 + 2
17 wrz 21:29
Adamm: ten drugi też jest poprawny
17 wrz 21:30
zen: Właśnie to mnie nurtowało, bo oba sposoby wydawały się (i chyba są) poprawne.
17 wrz 21:32
Jack: Ah, jeśli S oznacza symetrię to tak. (na początku się nie domyśliłem)
17 wrz 21:33
Adamm: ale w pierwszym też jest S
17 wrz 21:34
Jack: Matko jedyno, czytać nie umiem, spojrzyłem tylko na OX, OY i wiedziałem, że chodzi o odbicie
hah.
17 wrz 21:36
Jack:
Ten krótszy sposób (w sensie ten drugi):
f(x) = √x
Symetria względem początku układu współrzędnych O(0,0)
f1(x) = − √−x
Przesuwamy o wektor [4,−5]
f2(x) = − √−(x−4) − 5 = − √−x+4 − 5
zatem g(x) = − √4−x − 5
17 wrz 21:41