Napisz wzór funkcji g(x)
kabaczek: Dana jest funkcja f(x) = |x – 2| – 3, dla x∊<–2, 6>. Napisz wzór funkcji g(x) = f(12x)
nie używając znaku wartości bezwzględnej.
17 wrz 21:11
'Leszek: g(x) = f(1/2) = | 0,5x −2 | −3
0,5x − 2 ≥ 0 ⇔x ≥ 4 lub − 0,5x + 2 < 0 dla x< 4
1) dla x ε < 4 , 6 > , g(x) = 0,5x − 2 −3 = 0,5x −5
2) dla x ε < − 2 , 4 ) , g(x) = − 0,5x + 2 −3 = − 0,5x − 1
17 wrz 21:37
Mila:
| | 1 | |
f(x)= |
| x−2−3 dla x∊<4,6) |
| | 2 | |
lub
| | 1 | |
f(x)=− |
| x+2−3 dla x∊(−2,4) |
| | 2 | |
17 wrz 21:39
Eta:
Poczytaj o powinowactwie i wszystko się rozjaśni
17 wrz 21:45
Eta:
17 wrz 21:51
Mila:
Nie wiem jak to czytałam, że przedział dałam otwarty.
Coś kabaczek nie czyta.
17 wrz 21:54