Pole czworokata
mari0:

W trapezie prostokątnym o polu 90cm
2 i kącie ostrym 45° dłuższa przekątna tworzy z podstawami
kąt α taki, że tgα = 1/3. Oblicz obwód tego trapezu.
Zdazylem ustalic, ze h = a−b. Dalej juz nie wiem
17 wrz 20:55
Eta:

1/ rys.
| | 1 | | h | |
2/ z treści zadania tgα= |
| = |
| |
| | 3 | | 3h | |
3/ podstawy maja długość 3h i 2h
2P=5h*h ⇒ 5h
2=180 ⇒ h
2=36 , h>0 ⇒
h=6
Obwód trapezu :
L= 6h+h
√2=.................
dokończ
17 wrz 21:10
Eta:
Jasne? czy jeszcze nie?
17 wrz 21:27
Jack:
17 wrz 21:31
mari0: tak, chociaz sam bym raczej na to nie wpadl.
17 wrz 21:36
Eta:
17 wrz 21:47