z
zad: Student umie odpowiedzieć na 30 spośród 50 pytań zamieszczonych w zestawie egzaminacyjnym.
Losuje kolejno dwa pytania, jeśli odpowie dobrze na przynajmniej jedno, to zda egzamin. Oblicz
prawdopodobieństwo, że student zda egzamin.
| | | | 50! | | 48!*49*50 | |
Ω=C | = |
| = |
| =1225 |
| | | 2!*48! | | 2!*48! | |
co dalej ?
17 wrz 20:55
'Leszek: Symbol kombinacji odwrotnie napisales , popraw !
A − zdarzenie , ze student zda egzamin
| | 30! | | 20! | | 30! | |
| A | = |
| * |
| + |
| = ..... |
| | 1!*29! | | 1!*19! | | 2!*28! | |
17 wrz 21:21
zad: W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 3 białe 4 czerwone i 5 niebieskich. Wybierzmy losowo
3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) każda kula w innym kolorze
b) w jednym kolorze
a)
| | | | 12! | | 9!*10*11*12 | |
Ω=C | = |
| = |
| =220 |
| | | 3!*9! | | 3!*9! | |
każda kula w innym kolorze
b)
B= losujemy 3 kule z 3 białych
losujemy 3 kule z 4 czarnych
| | | | 4! | | 3!*4 | |
C | = |
| = |
| =4 |
| | | 3!*1! | | 3!*1! | |
losujemy 3 kule z 5 niebieskich
| | | | 5! | | 3!*4*5 | |
C | = |
| = |
| =10 |
| | | 3!*2! | | 3!*2! | |
B=1+4+10=15
jak b zapisać szybciej
17 wrz 21:54
'Leszek: To drugie zadanie mozna rozrysowac "drzewo" , moze to byc tylko jako sprawdzenie
rachunkow ( poniewaz niektorzy nauczyciele nie preferuja tego sposobu )
17 wrz 21:59