tw cosinusów
ambitny:

Oblicz pole figury
należy skorzystać z twierdzen sinusów lub cosinusów lub Herona
licząc wychodzi mi 21 ary, a odpowiedz to 22 ary

jakas pomoc ?
Ps wymiary są w metrach
17 wrz 20:45
ambitny: w prawym górnym rogi ma być 100 stopni nie 40

!
17 wrz 20:46
Jack: Podstawowe pytanie − czy to jest trapez ? Czy ta gorna podstawa jest lekko przekrzywiona?
17 wrz 20:57
Jack: Bo jesli to trapez no to proste
gdzie
| | h | |
sin 40 = |
| zatem h = 50 * sin40 |
| | 50 | |
17 wrz 20:58
ambitny: trapez
17 wrz 20:59
ambitny: a nie przepraszam , to nie trapez
17 wrz 20:59
ambitny: podstawy nie są równoległe
17 wrz 20:59
Jack: ok
17 wrz 20:59
ambitny: ja zacząłem liczyc z tw cosinusów pole trójkata wiekszego wyszła mi 1,6 ara , pole mniejsze 0,5
ara, ale to mało..
17 wrz 21:03
Jack: czy masz podane przybliżenia sin40? albo cos40? albo sin100?
17 wrz 21:04
ambitny: nie mam i tu mam w sumie tez problem ale brałek do dwóch miejsc po przecinku
17 wrz 21:06
Powracający:

Zaczalbym tak
P
1= 0,5*AB*DA*sin40
o
Z tw cosinusow oblicz DB
Aby obliczyc P
2
| DB | | DC | |
| = |
| stad α= |
| sin100 | | sinα | |
| CB | | DC | |
| = |
| stad β= |
| sinβ | | sinα | |
Juz obliczysz P
2
P= P
1+P
2
Wartosci kątow z tablic odczytaj
17 wrz 21:09
ambitny: ok ale to nie trapez Dc nie jest rownoległę do aB
17 wrz 21:16
Jack:

Ta niebieska przekatna dzieli ten czworokat na 2 trojkaty.
Dolny trojkat:
gdzie h = 50 * sin40
zatem P
1 = 2500*sin40
//tutaj za duzo obliczen
Nie patrz na te odpowiedz.
17 wrz 21:17
Jack:
hah, zapomnialem o tym wzorku
Powracajacy ma dobrze, skorzystaj z jego odpowiedzi
wzor na pole trojkata to
| | 1 | |
P = |
| * a * b * sin α, gdzie α − kąt pomiędzy bokami a , b. |
| | 2 | |
17 wrz 21:20
ambitny: tak liczylem z tego wzoru ale chcialem zeby ktos po swojemu policzyl gdzie mi uciekł jeden ar:
(
17 wrz 21:23
Powracający: Wzorowalem sie na Twoim rysunku .
Ale zauwaz ze to i tak nie ma takiego znaczenia bo mozesz przeciez kazdy czworokąt wypukly
podzielic na dwa trojkaty i policzyc ich pola
ja tak wlasnie zrobilem
Moze jest inny krotszy sposob ale na tym etapie mojej edukacji tak potrafilem
17 wrz 21:23
Powracający: 1ar to 100m2
Mogl ucieknac przy obliczeniach z przyblizeniami
17 wrz 21:25
ambitny: nie wlascie wyszło mi 21,1 arów , a odp to 22
wtf
17 wrz 21:26
Mila:
| | 1 | |
1)P1= |
| *50*100*sin40≈1606.96 |
| | 2 | |
2)
x
2=50
2+100
2−2*50*100*cos40≈4839.55
3)
x
2=20
2+y
2−2*20*y*cos100 po rozwiązaniu
y≈63.247
4)
| | 1 | |
P2= |
| *63.247*20*sin100≈622.86 |
| | 2 | |
P=1606.96+622.86=2229m
2
17 wrz 22:47