ciągi
kuba: czy ktoś mógłby sprawdzić poprawność?
oblicz granicę:
an= 1/2+1/4+1/8+...+1/2n dzielone przez 1/3+1/9+1/27+...+1/3n
liczę sumę wyrazów ciągu geometrycznego dla licznika jak i mianownika i otrzymuję
sn1= 2(1−1/2n)
sn2= 3/2(1−1/3n)
obliczam granicę sn1/sn2 i otrzymuję wynik 4/3, w odpowiedziach wynik jest równy 2
gdzie popełniam błąd? a może to w zbiorku został popełniony
pozdrawiam
17 wrz 19:09
'Leszek: | | a1 | |
Sa to szeregi. geometryczne zbiezne | q | < 1 , czyli suma Sn = |
| |
| | 1−q | |
17 wrz 19:13
kuba: trochę to dziwne ponieważ szeregi są dwa tematy dalej ale dziękuję pięknie za wskazówkę!
17 wrz 19:16
'Leszek: | | 1−qn | |
Jak zastosujesz wzor : Sn = a1 * |
| i nie popelnisz poprzednich bledow |
| | 1−q | |
to tez otrzymasz ten sam wynik , sprawdz !
17 wrz 19:20
kuba: wszystko się zgadza
17 wrz 19:24