matematykaszkolna.pl
rozwiązywanie zadań czujek22: Nauka rozszerzenia ze zbioru Kiełbasy. Witam. W przyszłym roku zamierzam zdawać maturę rozszerzoną z matematyki. O ile w zadaniach z podstawy jakoś się orientuję, to z rozszerzonych czuję się nieprzygotowany i zagubiony. Niby mam rozszerzenie w szkole ale problem jest taki, że do tej pory nie przykładałem się do zadań szczególnie i pamiętam jedynie jak we mgle jakieś fragmenty z lekcji. Robię kurs rozszerzony z matemaks.pl i fajnie wszystko rozumiem, jego zadanka też spoko wychodzą ale gdy przechodzę do zbioru A. Kiełbasy i widzę zadania rozszerzone już na samym początku zbioru, to żadnego nie mogę sam zacząć. Chodzi o zadania maturalne, gdzie z początku jest sporo zadań dowodowych, a żeby je rozwiązać trzeba zazwyczaj kojarzyć pewne własności i mechanizmy a ja mam z tym problem. Mam pominąć zadania dowodowe i wrócić do nich na koniec czy może rozwiązywać je z pomocą internetu/materiałów ?
17 wrz 18:15
Piotr 10: Zbiór A.Kiełbasy jest dosyć trudny, są tam ciekawe zadania z dowodów , których na maturze rozszerzonej nawet nie będzie. Ale pamiętaj robiąc te zadania uczysz się innego myślenia, przede wszystkim nieschematycznego. Na swoim przykładzie w roku 2014 pisałem maturę,która była nieschematyczna. i te myślenie przydało mi się. Wiadomo, że zadania mega trudne to odpuść sobie, ale to zależy od ambitności człowieka Ja osobiście właśnie zacząłem uczyć się do matury R od dowodów pod koniec pierwszej klasy liceum. Polecam jak zawsze zbiór K. Pazdro emotka
17 wrz 18:23
czujek22: No właśnie, nawet te trudne zadania chciałbym przerobić, jednak wszędzie czytam, że powinno się je próbować rozwiązywać samodzielnie co próbuję robić ale prawie zawsze nie wychodzi i muszę sięgnąć tu na forum lub gdzieś w internet a nie wiem czy takie coś mi da dodatkowych umiejętności. A ile średnio jest zadań dowodowych na maturze ?
17 wrz 18:29
yht: na rozszerzeniu masz średnio dwa zadania na dowód (jedno geometryczne i jedno typowo algebraiczne)
17 wrz 19:08