matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Załamka..
Ania:
Mam do zrobienia takie oto zadanie:
https://zapodaj.net/images/ac5acaf31211f.jpg
I sama nie wiem, jak to zrobic. To znaczy kombinowalam tak no i nie wiem nawet czy w dobrym kierunku moje myślenie poszło. Nie ma do tego zadania odpowiedzi, wiec nie mam pojęcia jakie maja byc wyniki.
https://zapodaj.net/images/3ba7757d0ac53.jpg
17 wrz 16:42
5-latek:
OP=r Zauwaz ze r=
√
x
2
+y
2
√
2
√
2
P=(−
) ,
)
2
2
√
2
x= −
2
√
2
y=
2
Liczymy r=OP r=
√
x
2
+y
2
√
2
√
2
r=
√
(−
)
2
+(
)
2
2
2
2
2
r=
√
+
=
√
1
=1
4
4
y
√
2
sin135
0
=
=
r
2
x
√
2
cos 135
o
=
= −
r
2
y
tg135
0
=
= −1
x
x
ctg135
o
=
= −1
y
17 wrz 17:16
Ania:
Wielkie dzięki
Faktycznie, nie pomyślałam, o tym, że r się wylicza z pitagorasa.
17 wrz 18:10