Udowodnij własność Fibonacci
marylaalenierodowicz: Hej mam takie cuś:
(Fn−1)2 + (Fn)2 = F2n
Skorzystałam z własności F2n= (Fn+1)2 − F(n−1)2
(Fn−1)2 + (Fn)2 = (Fn+1)2 − F(n−1)2
I po przekształcaniu, przeliczaniu, sprawdzane 3 razy i robione 2 razy, wychodzi mi na końcu:
Fn−1 = 2Fn
Więc coś tu jest nie tak...
17 wrz 16:19
marylaalenierodowicz: Hmm chyba błąd w zadaniu tak teraz patrzę. po podstawieniu za n np 4, wychodzi:
(F3)
2 + (F4)
2 = F8
2
2+3
2=21
Co jest bzdurą
17 wrz 16:23
jc: Porównujemy lewy górny wyraz macierzy po lewej i prawej stronie równości.
F
n+12 + F
n2 = F
2n+1
Podobnie
F
n−12 + F
n2 = F
2n−1
oraz
F
2n=F
n(F
n−1 + F
n+1).
17 wrz 20:06
zombi: Na niektórych konkursach jak było już mało czasu i dowód jakiejś własności Fibonacciego, to
szybciej było wyprowadzić jawny wzór i podstawić
17 wrz 22:14