Całki potrójne, współrzędne walcowe
olgierd: Oblicz obszar b ograniczony powierzchniami: z=√x2 + y2 oraz z=1
Nie mogę rozkminić jak zapisać r w współrzędnych walcowych. Możecie mi pomóc?
Mam tyle:
0<r<?
0<fi<2pi
r<z<1
17 wrz 15:19
Adamm: co to niby znaczy "oblicz obszar"
chyba miało być "obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami" albo podobnie
17 wrz 15:22
olgierd: Tak, oczywiście. Bryła a nie obszar.
Masz pomysł jak zapisać r?
17 wrz 15:25
Adamm: 0<r<1
0<fi<2π
r<z<1
nie zapomnij o jakobianie = r
V=π/3
17 wrz 15:27
'Leszek: Wspolrzedne biegunowe , obszar D: x2 +y2 = 1
0 ≤ r ≤ 1
0 ≤ φ ≤ 2π
√x2 + y2 ≤ z ≤ 1
x= r cos φ
y= r sinφ
J = r
Objetosc V = ∫ dz ∫ dx ∫ dy = ∫ ∫ ( r −1) r dr dφ = .......
17 wrz 15:29
olgierd: Też własnie myslałem, że bedzie taki przedział r, ale nei byłem pewny.
Możesz to jakoś rozwinąć? Dlaczego akurat kończy się na 1?
17 wrz 15:30
'Leszek: Obszar D to przeciecie stozka z = √x2 + y2 z plaszczyzna z = 1
Zrob rysunek to wszystko zobaczysz !
17 wrz 15:33