rozwiąż równanie
Mariuszsz: Hej, proszę o pomoc w zrozumieniu równań:
2
x2+x3=32
x+1
(
2581)
x3−12=(1,8)
2x−x2
Próbowałem 32 w pierwszym przykładzie zamienić na formę 2
5, a nastepnie skorzystac z własności
(a
n)
m= a
n x m, ale nie wychodzi poprawny wynik
Będe wdzięczny za rozwiązanie z objaśnieniem
17 wrz 15:18
ziom: 32x+1=25(x+1)
czyli x2+x3=5(x+1) i rozwiązujesz..
17 wrz 15:19
Mariuszsz: Robiłem już tak.
Powinno wyjść x= −1 lub x= √5 lub x= −√5, a mi z tego tak nie wychodzi
17 wrz 15:34
ziom: pokaż jak liczysz
17 wrz 15:38
Mariuszsz: Ok, już mam ten pierwszy. Źle przepisałem z brudnopisu. Mimo to dalej mam wątpliwości co do
drugiego przykładu. Wprawdzie mi wyszedł, ale go nie rozumiem. Dlaczego mnożymy wykładnik
przez −12, a nie najpierw skracamy ułamek do 910, a potem podnosimy do −2?
17 wrz 15:51
ziom: nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z mnożeniem wykładnika, ale ja bym zrobił tak, że lewą
| | 5 | | 9 | |
stronę bym zamienił na ( |
| )2(x3−1/2) a prawą na ( |
| )2x−x2 |
| | 9 | | 5 | |
i dalej albo pierwszy albo drugi ułamek odwrócił i zamienił znaki w wykładniku
17 wrz 16:00
5-latek: | | 4 | | 9 | | 25 | | 5 | |
1,8= 1 |
| = |
| i |
| = ( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | | 81 | | 9 | |
| | 5 | | 9 | |
[( |
| )2]x3−0,5} = [( |
| )−1]2x−x2 |
| | 9 | | 5 | |
| | 5 | | 5 | |
( |
| ){2x3−1= ( |
| )−2x+x2 |
| | 9 | | 9 | |
dalej sam
17 wrz 16:01