17 wrz 13:25
17 wrz 13:27
Jerzy:
Nie, to zły pomysł.
17 wrz 13:28
Kacper: Wyłączasz poza nawias powtarzające się wyrażenia.
17 wrz 13:36
Michał: Kacper, jakis przyklad?
17 wrz 13:41
Jerzy:
| | 1 | |
Wyłącz x2 − |
| przed nawias. |
| | 4 | |
17 wrz 13:44
Michał: Jerzy , tak?
x2−1/4(x2+2x−8)=0
a=1 b=2 c=−8
Delta= 4−4*1*(−8)
Delta=36
Δ=6
x1=−2+6/2=2
x2=−2−6/2=−4
x3= −1/2
17 wrz 13:49
Michał: x4=1/2
17 wrz 13:50
Michał: 4.7 rozumiem , ze na takiej samej zasadzie tak?
17 wrz 13:51
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
(x2 − |
| )(x2 + 2x −8) = 0 ⇔ x2 − |
| = 0 lub x2 + 2x −8 = 0 |
| | 4 | | 4 | |
Rozwiąż jeszcze pierwsze równanie.
17 wrz 13:53
Jerzy:
Tak, na tej samej.
17 wrz 13:53
Michał: 4.7 przyklad a
x0= −1
a skąd się wzięło te 3/2 i −3/2 ?
17 wrz 13:59
Michał: w sensie x1= 3/2 x2 −3/2
17 wrz 13:59
Jerzy:
| | 9 | |
4x2 − 9 = 0 ⇔ x2 = |
| ⇔ x = 3/2 lub x = − 3/2 |
| | 4 | |
17 wrz 14:01
Michał: dzięki wielkie jerzy
17 wrz 14:04
Michał: zadanie 4.7 przyklad f, skąd tam się wziął x= pierwiastek z 2/ pierwiastek z 2
17 wrz 15:07
Michał: pierwiastek z 2 / na 2 *
17 wrz 15:09