znów rozklad
567: To jak rozłożyć 3x3 − x2y +6x2y − 2xy2 + 3xy2 − y3
17 wrz 11:53
Klepak: Dawno dawno temu Pani od matematyki mówiła nam, żeby podkreślać sobie wszystkie wyrazy podobne
a potem je upraszczać.
Przypomnij sobie wzór skróconego mnożenia na różnicę sześcianu a może coś zaskoczy
18 wrz 08:09
Jerzy:
(3x − y)(x + y)2
18 wrz 09:09
:P: Powiedz Pani matematyczce aby się leczyła
18 wrz 09:58
Eta:
Grupujemy po trzy wyrazy
(3x3+6x2y+3xy2)−(x2y+2xy2+y3)=
3x(x2+2xy+y2)−y(x2+2xy+y2)=
(x2+2xy+y2)(3x−y)=
(x+y)2(3x−y)
18 wrz 17:03
18 wrz 18:30