Geometria
Doris: Boki trójkąta mają długość: 16 cm, 10 cm, 10 cm. Oblicz odległość między środkiem okręgu
wpisanego w ten trójkąt a środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie.
17 wrz 11:48
Kacper:
Najpierw rysunek
17 wrz 11:52
5-latek: Czesc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A Ty dalej swoje
Kacper masz prace ? Pytam bo pisza ze duzo nauczycieli stracilo prace po reformie
17 wrz 11:54
Doris: Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie?
17 wrz 11:56
5-latek: Za chwile wyjasnie
17 wrz 12:08
5-latek:
![rysunek](rys/133678.png)
Kluczowa infornacja dla nas jest taka ze to jest trojkat rownoramienny
Wiec po zrobieniu rysunku widzimy ze srodek okregu wpisanego i srodek okregu opisanego na tym
trojkacie
beda lezec na wysokosci opuszczonej z wierzcholka na podstawe
r= SD prpmiem okregu wpisanego w ten trojkat
P= p*r
P− pole trojkata (chyba najpredziej Heron
p− polowa obwodu
mam niedokladny rysunek i ten promien okregu opisanego troche mi nie wyszedl
Zauwaz z eodleglosc BO to promirn tego okregu
POle trojkata juz masz (reszta to kalkulator
Wiec OD to bedzie odleglosc srodka okrego opisanego (O) od podstawy
R policzysz
DB=8
OD z PItagorasa
Masz policzyc SO to juz zrobisz .
17 wrz 12:32
Eta:
![rysunek](rys/133679.png)
|CD|=h, |CO|=R , |SD|=r |OS|=x −−− szukana odległość
x= R+r−h
i teraz
h=
√102−82= 6 , P(ABC)= 8*6=48 i P(ABC)=r*(10+10+16)/2
| a*b*c | |
R= |
| ⇒ .... R=...... |
| 4P | |
zatem
x= R+r− 6=...... =
5
17 wrz 15:10
Mila:
Tw. Eulera (geometria)
d2=R*(R−2r)
17 wrz 16:37
Eta:
x2=R
2−2Rr
17 wrz 17:41