minimum
Gabi: Wyznaczyć minimum funkcji f(a,x)=loga x+logx a
17 wrz 11:46
g: Ta funkcja jest rozbieżna do +∞ i do −∞.
17 wrz 11:58
Gabi: Czyli nie mam minimum? A ja mayslałam że zera
17 wrz 12:10
g: Może w zadaniu były jakieś dodatkowe ograniczenia na a i x. Jeśli nie, to jedyne ograniczenia
wprowadza logarytm: (a,x) > 0, (a,x) ≠ 1.
17 wrz 12:37
'Leszek: To chyba nalezy traktowac jak funkcje dwoch zmiennych , czyli
| | ln2x + ln2y | |
f(x,y) = logx y + logy x = |
| |
| | lnx * lny | |
Wowczas jest punkt P(1,1) dla f '
x = 0 oraz f '
(y) = 0
Dokoncz !
17 wrz 14:43
Gabi: A można to zrobić jakoś podstawiajac
17 wrz 15:15
'Leszek: Skorzystaj z zamiany podstawy logarytmu , ja wymienilem a→x , x→y
Podaj dziedzine !
17 wrz 15:21
Gabi: Nie rozumiem tego a→x , x→y
18 wrz 18:55