wiwlomian
Gus: Znaleźć dowolny wielomian W o wsołczynnikach całkowitych taki że W(7)=11 oraz W(11)=13.
17 wrz 11:35
g: Najpierw przesuńmy ten wielomian. U(x) = W(x+7)−11.
Wtedy U(0)=0, U(4)=2 i będzie prościej, np. U(x) = x2−x.
Po znalezieniu U(x) − W(x) = U(x−7)+11.
17 wrz 12:31
Jerzy:
Czy musimy aż tak kombinować ?
W(x) = x2 + bx + c
W(7) = 11
W(11) = 13
i liczmy b i c.
17 wrz 12:35
Jerzy:
OK ..teraz dopiero zauważyłem ..." o współczynnikach całkowitych"
17 wrz 12:36
Gus: Czyli teraz rozwiązuje x
2−x−W(x)=(x−7)
2−(x−7)+11

i wyliczam W(x)
17 wrz 12:38
g: Tak.
17 wrz 12:42
Gus: Czyli W(x)=14x−67

W(7)=31
17 wrz 12:50
karty do gry : g podany przez Ciebie wielomian nie realizuje warunku U(4) = 2.
U(x) = anxn + ... + a1x − realizuje U(0) = 0
ale nigdy nie będzie spełniony warunek U(4) = 2 ponieważ 4 | U(4), ale ¬ 4 | 2
17 wrz 13:27
g: Nie! Tam nie ma U(x)−W(x)=, tylko W(x)=.... Ten '−' to myślnik a nie minus.
17 wrz 13:28
Gus: Ale U(4)=12
17 wrz 13:38
g: Racja @karty do gry, pomyliłem się.
U(x) = x*(coś(x)) i to coś musiało by być równe 1/2 dla x=4, co jest niemożliwe.
17 wrz 14:26
kuna: czyli taki wielomian nie istnieje? No to teraz jak pozać ze on nie isnieje ?
17 wrz 14:30