dzoelnik
kuna: Znajdz najwiekszy dzielnik (n+3)(n+5)(n+7)(n+9) gdzie n dowolna liczba parzysta naturalna.
17 wrz 11:23
Kacper:
Mamy iloczyn czterech kolejnych liczb nieparzystych... myśl dalej
17 wrz 11:54
kuna: No tak to wiedziałam ale nie wiem jaki bedzie ten najwiekszy
17 wrz 11:55
Kacper: Pytanie zasadnicze jest takie czy interesuje cię dzielnik właściwy?
Bo największym dzielnikiem liczby 10 jest 10, itd. ...
17 wrz 12:06
kuna: Tak chodzi o dzielnik mniejszy od tej liczby
17 wrz 12:09
Jerzy:
A jak byś szukała największego dzielnika liczb: 5,7,9,11 ?
17 wrz 12:11
kuna: dla 5 7 9 11 to bedzie 7*9*11
17 wrz 12:19
Jerzy:
No to zastosuj tą metodę do liczb podanych w treści zadania.
17 wrz 12:20
kuna: a co jeśli n+3 da się zabisać np jako a*b ?
17 wrz 12:24
Jerzy:
Nie da się , bo n jest ustalone. Ja dałem Ci przykład dla n = 2
17 wrz 12:25
kuna: nie rozumiem a jak np n=6 co wtedy?
17 wrz 12:31
Jerzy:
To masz ciąg liczb: 9,11,13,15
17 wrz 12:40
kuna : i wtedy bedzie 3*11*13*15 więc nie tak samo jak dla 5,7,9,11
17 wrz 12:41
Jerzy:
Jeśli masz ustalone n, to w każdym nawiasie musisz podstawić tą samą wartość n
Dla n = 6 masz: (6+3)(6+5)(6+7)(6+9) , czyli ciąg: 9,11,13,15
17 wrz 12:44
kuna : no to jaki bedzie najwiekszy dzielnik właściwy dla (6+3)(6+5)(6+7)(6+9) ?
17 wrz 12:47
Jerzy:
11*13*15
17 wrz 12:48
kuna: a czemu nie 3*11*13*15 ?
17 wrz 12:51
kuna: 
ktos pomoze/
17 wrz 14:02
Pytający:
Zauważ, że pośród liczb (n+3), (n+5), (n+7), gdzie n to dowolna parzysta liczba naturalna,
zawsze znajdzie się jedna liczba podzielna przez 3.
Stąd największym dzielnikiem właściwym liczby (n+3)(n+5)(n+7)(n+9) jest
17 wrz 18:36