Równanie
fadi: Rozwiąż równanie:
2/73=1/60+1/219+1/291+1/x
/ oznacza kreskę ułamkową
27 sty 21:28
fadi: Sory, pomyłka −> powinno być tak −>
2/73=1/60+1/219+1/292+1/x
27 sty 21:29
fadi: Pomoże ktoś?
27 sty 21:41
kalafiorowa: sprowadzaj do wspólnego mianownika i Ci wyjdzie
27 sty 21:42
fadi: Ale to ma być rozwiązane w jakiś inny sposób, sprytny...
27 sty 21:43
fadi: Eta, Tim, Bogdan, jesteście?
27 sty 21:48
Mariusz: pomagam
27 sty 21:53
fadi: superrr! bo na 25 zadań, zrobiłam wszystkie, prócz tego właśnie i za cholerę nie wiem, jak się
tego typu zadania wykonuje.
27 sty 21:55
Julek:
| 6 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| + |
|
|
| 219 | | 60 | | 219 | | 291 | | x | |
to ze starożytnego wzoru na sumę ułamków o różnych mianownikach
27 sty 21:58
Mariusz:
| 8 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| + |
| + |
|
|
| 292 | | 292 | | 60 | | 219 | | x | |
| 7/4 | | 1/3 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| + |
|
|
| 73 | | 73 | | 60 | | x | |
27 sty 22:00
fadi: Bardzooo Ci jestem wdzięczna, zaraz sobie wszystko przeanalizuję. Dziękuję
27 sty 22:01