Przystawanie trojkatow
Powracający:

Teraz rozdzial TROJKATY PRZYSTAJACE
W trojkatach ABC i A'B'C' poprowadzono srodkowe AD i A'D'
Udowodnij ze jezeli |AB|=|A'B'| |BC=|B'C'| |AD|=|A'D'| to trojkaty ABC i A'B'C'sa przystajace
Trojkaty ADBi A'D'B' sa przystajace na podstawie cech BBB
AB=A'B'
AD= A'D'
Trojkaty ADC i A'D'C' sa przystajace na podstawie cechy BKB
AD= A'D'
Kąt ADC= kątowi A'D'C'
Z tych rownosci wynika ze AC= A'C'
Stad ΔABC≡ΔA'B'C'
Dobrze ?
17 wrz 01:31
Adamm: "Trojkaty ADC i A'D'C' sa przystajace na podstawie cechy BKB"
nie widzę w tym błędu, ale proponuję od razu zamiast tego
ΔABC przystaje do ΔA'B'C'
na zasadzie bkb
bo AB=A'B', BC=B'C' oraz mają wspólny kąt (ADB i A'D'B' są podobne)
17 wrz 01:46
Powracający: dzieki i dobranoc
17 wrz 01:48
Adamm: Dobranoc
17 wrz 01:50