Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Ynek972: | | 1+√5 | |
Liczby |
| , 2, 2(√5−1) w podanej kolejności |
| | 2 | |
a)nie są wyrazami ciągu
b)tworzą ciąg arytmetyczny i geometryczny
c)tworzą ciąg arytmetyczny
d)tworzą ciąg geometryczny
16 wrz 17:39
Ynek972: Wyszło mi że napewno nie jest ani arytmetyczny ani geometryczny.
16 wrz 18:03
Krzysiek: d
16 wrz 18:03
Powracający: | a2 | | a3 | |
| = |
| =q jesli tak to geometrczny |
| a1 | | a2 | |
a
2−a
1= a
3−a
2=r jesli tak to arytmetyczny
16 wrz 18:05
Ynek972: W geometrycznym wyszło mi 4=32
16 wrz 18:06
Powracający: Napewno nie w geometrycznym
16 wrz 18:09
Janek191:
| | 1 + √5 | | 4 | | 1 −√5 | | 4( 1 − √5) | |
2 : |
| = |
| * |
| = |
| = √5 − 1 |
| | 2 | | 1 + √5 | | 1 − √5 | | −4 | |
| | 2( √5 − 1) | |
oraz |
| = √5 − 1 |
| | 2 | |
więc jest to ciąg geometryczny.
16 wrz 18:12
Ynek972: Dzięki Janek191
16 wrz 18:18