Trojkat odcinek
Powracający:

Takie zadanie
Niech x oznacza dlugosc dowolnego odcinka ktorego jednym koncem jest wierzcholek trojkata a
drugim punkt lezacy na boku naprzeciw tego wierzcholka
Udowodnij ze
x+k≥a
x+(c−k)≥b
2x+c>a+b
2x>a+b−c
wiec udowodnione
Pyta tez autor zbioru kiedy moze wystapic rownosc i ile razy w tych dwoch poczatkowych
nierownosciach slabych ?
16 wrz 17:35
Powracający:
16 wrz 18:01
Adamm: dowód zły
16 wrz 18:03
Powracający: Dlaczego zły?
16 wrz 18:07
Adamm: co jeśli 0<k<c ?
a co gdy k=0 lub k=c ?
rozpatrz 2 przypadki
a z x+k≥a oraz x+(c−k)≥b nie wynika wcale że 2x+c>a+b
16 wrz 18:07
Powracający: Mam taka sama odpowiedz w zbiorze Adamm
Autor tez pisze te dwie nierownosci slabe i z tego ze rownosc moze zachodzic co najwyzej raz
(wlasnie pyta kiedy?
przy dodawaniu stronami piszsemy nierownosc ostra
czyli rownosc zachodzi kiedy k=0 lub k=c ?
Jesli 0<k<c to juz rozpisalem
Drugi przypadek szczerze powiem nie wiem .
16 wrz 18:23
Adamm: wtedy też równość nie zachodzi
jak k=0 to x=a
jak k=c to x=b
| | a+b−c | |
jak przekształcisz równoważnie x= |
| , to wyjdzie ci że a+b=c lub podobne |
| | 2 | |
czyli ten trójkąt musiał by być odcinkiem
16 wrz 18:26
Powracający: OK. dobrze .
16 wrz 18:28
Powracający: To bylo ostanie zadanie z tego dzialu oprocz zadan konstrukcyjnych ktorym potem poswiece
wiecej czasu
dzieki za pomoc
16 wrz 18:33