Punkt na plaszczyznie i czworokąt
Powracający:

Zadanie
Wykaz ze suma odleglosci dowolnego punktu plaszczyzny od wierzcholkow dowlnego czworokata
wypuklego jest wieksza od polowy jego obwodu
PA+PB≥AB
PB+PC≥BC
PC+PD≥CD
PD+PA≥AD
2(PA+PB+PC+PD)>AB+BC+CD+AD
| | AB+BC+CD+AD | |
PA+PB+PC+PD> |
| |
| | 2 | |
Mam pytanie
czy dlatego tutaj piszemy najpierw nierownosci slabe bo nie wiemy tak naprawde gdzie ten punkt
P lezy ?
No bo np gdy bedzie jednym z wierzcholkow to rownosc wystapi w dwoch nierownosciach
np jesli bedzie wierzcholkiem A
to bedzie
PA+PB=AB i PA=0
PA+PD=AD i PA=0?
Jeszcze wedlug mnie bedzie jedna rownosc z tych czterech nierownosci gdy punkt P bedzie lezal
np na bolu AB zanaczylem go na zielono wtedy bedzie
AP+PB=AB
16 wrz 17:03
Powracający:
16 wrz 18:01
Adamm: tutaj też wystarczy rozpatrzeć
1. P nie leży na wierzchołku
2. P leży na wierzchołku
16 wrz 18:19
Adamm: albo na boku, jeszcze może być taka opcja
16 wrz 18:20
Powracający: To rozumiem
Wiec dlatego przy dodawaniu stronami piszemy nierownosc ostra?
16 wrz 18:27
Adamm: jak masz same nierówności słabe, to w wyniku dostaniesz nierówność słabą
ale my chcemy ostrą
możesz też napisać te nierówności słabe, i sprawdzić czy może być
PA+PB=AB itd. jednocześnie
jeśli nie, to równość nie może zajść, i i tak nierówność będzie ostra
16 wrz 18:29