trygonometria
Majka: Uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry α taki, że:
sinα + cosα = 53
27 sty 21:17
Mariusz: pomagam
27 sty 21:27
Julek:
sin2 α + cos2 α = 1
27 sty 21:27
Dorota: podobne zadanie było niedawno robione
dwie liczby są dodatnie jeżeli ich suma jest dodatnia i iloczyn
podstawiając do wzoru (a+b)2...
czyli masz
(sinα+cosα)2=sin2α+2*sinαcosα+cos2α
(53)2=1+2*sinαcosα (wzór na jedynkę trygonometryczną)
po obliczeniach
sinαcosα =89
czyli wyszła liczba dodatnia
27 sty 21:27
Majka: tak Doroto, ale jak to się ma do pytania? dlaczego taki kąt nie istnieje
27 sty 21:30
Mariusz: ja proponuje zacząć to zadanie korzystając z jedynki
cos
2α+si
2α=1
cosα=
√1−sin2α
sinα+
√1−sin2α=5/3
√1−sin2α=5/3 − sinα /
2
| 25 | | 10 | |
| − |
| sinα+sin2α=1−sin2α
|
| 9 | | 3 | |
sin
2α−10/3 sinα+ 16/9=0
liczymy deltę
√Δ=2
| | 2 | | 2 | |
sinα=2 |
| lub sinα= |
| i sinα<1
|
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
sinα= |
| istnieje taki kąt |
| | 3 | |
27 sty 21:31
Dorota: a czekaj grunt to dobrze czytać zadania ja przeczytałam że istnieje PRZEPRASZAM
27 sty 21:33
Majka: ale jak może istnieć, skoro kazali udowodnić, że nie istnieje,,,
27 sty 21:33
Mariusz: zrobiłem bład sorki
27 sty 21:37
Mariusz: sin α=2/3 czyli cosα =1 a więc cosα=1 to nie jest kat ostry
27 sty 21:40
Majka: hehe dzięki, teraz widzę
27 sty 21:44
Majka: Mariuszu, czy nie ma błędu w Twoim liczeniu, przed deltą, czy nie powinno byc 2sin
2α

wtedy wychodzi mi delta ujemna, więc jak dla mnie i tak nie ma tego kąta, ale nei wiem czy
dobrze myślę..
27 sty 22:30
Mariusz: masz racje

przepraszam za bład
27 sty 22:34
Bogdan:
Proponuję takie rozwiązanie:
| | α + 90o − α | | α − 90o + α | |
sinα + cosα = sinα + sin(90o − α) = 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
= 2sin45o cos(α − 45o) = 2 * |
| * cos(α − 45o) = √2 * cos(α − 45o) ≤ √2 |
| | 2 | |
bo największą wartością cos(α − 45
o) jest 1.
| | 5 | | 5 | |
Z faktu √2 < |
| wynika: sinα + cosα < |
| |
| | 3 | | 3 | |
27 sty 22:54