zadanie
Krzysiek: a
n*a
n+1=n
2+n
16 wrz 15:15
Adamm: podaj jakieś dane początkowe
16 wrz 15:40
Adamm: niech będzie że ja podam
a
1=c≠0
a
n*a
n+1=n
2+n
a
n−1*a
n=n
2−n
(n+1)a
n−1=(n−1)*a
n+1 dla n≥2
| | 2002+1 | |
a2003= |
| *a2001=...= |
| | 2002−1 | |
| | 2002+1 | | 2000+1 | | 2+1 | |
= |
| * |
| ... |
| *a1= |
| | 2002−1 | | 2000−1 | | 2−1 | |
=2003a
1=2003c
a
2*a
1=2 ⇒ a
2=2/c
a
2003/a
2=2003c
2/2
16 wrz 15:49
Adamm: ogólnie, ciąg wygląda tak
a2k+1=(2k+1)a1
a2k=2k/a1
16 wrz 15:52
Krzysiek: | | 2003 | |
też tak zrobiłem na sprawdzianie, ale nauczyciel mówi że prawidłowy wynik to |
| |
| | 2 | |
16 wrz 17:17
Mila:
To studia?
16 wrz 18:35
Mila:
an=n
16 wrz 18:53
Mila:
an*an+1=n*(n+1)
Dwie kolejne liczby naturalne są względnie pierwsze
16 wrz 19:17
Krzysiek: liceum, czemu an=n?
16 wrz 19:20
Adamm: Mila, co z tego że dwie kolejne liczby naturalne są względnie pierwsze
to nie oznacza że an=n, nawet jeśli an jest naturalne
mogło być równie dobrze
an=n2(−1)n+1 − ciąg liczb naturalnych
16 wrz 19:21
Mila:
Podaj całą treść zadania.
16 wrz 19:32
Krzysiek: to jest cała treść
16 wrz 20:40