Wielomian Lagrange'a
xxx: Wyznaczyć wielomian w stopnia 3−go taki, że w(xi) = f(xi) i∊{1,2,3,4},
gdy f(x1) = f(1) = 16, f(x2) = f(2) = 4, f(x3) = f(4) = 1, f(x4) = f(6) = 4/9
Wielomian ten przybliża wartości funkcji f(x) = 16/x2
Podaj postać Lagrange'a tego wielomianu.
Oblicz za pomocą tego wielomianu przybliżoną wartość f(5).
Z mojego toku rozumowania:
w(x) = ax3 + bx2 + cx3 + d
I mamy układ potrzebny do macierzy:
16 = a + b +c + d
.....
Nie wiem, czy można znaleźć w(x) trochę szybciej
16 wrz 15:08
Adamm: | | (x−2)(x−4)(x−6) | | (x−1)(x−4)(x−6) | |
w(x)=f(1)* |
| +f(2)* |
| + |
| | (1−2)(1−4)(1−6) | | (2−1)(2−4)(2−6) | |
| | (x−1)(x−2)(x−6) | | (x−1)(x−2)(x−4) | |
+f(4)* |
| +f(6)* |
| |
| | (4−1)(4−2)(4−6) | | (6−1)(6−2)(6−4) | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
w(5)=f(1)* |
| −f(2)* |
| +f(4)+f(6)* |
| |
| | 5 | | 2 | | 10 | |
w(5)=7/3
16 wrz 15:35
Powracający: Wzor interpolacyjny Lagrange'a?
16 wrz 15:39
Adamm: tak
16 wrz 15:40
xxx: Dziękuje
16 wrz 15:42
Powracający: dziekuje .
Zaraz sobie to zadanie zapisuje do zeszytu
16 wrz 15:42