matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
ju:
Jak to policzyć najłatwiej?
2x+5
∫
dx
x
4
+10x
3
+35x
2
+50x+2003
16 wrz 14:16
Adamm:
zauważ że mianownik można zapisać jako (x
2
+5x)
2
+10(x
2
+5x)+2003 t=x
2
+5x t'=2x+5
1
całka=∫
dt
(t+5)
2
+1978
kolejne podstawienie u=(t+5)/
√
1978
u'=1/
√
1978
1
1
1
całka=
∫
du=
arctg(u)+c=...
1978
√
1978
u
2
+1
1978
√
1978
16 wrz 14:42