trapez i przekąne
Adam68:

W trapezie ABCD, AB || DC, poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie P.
Wykaż, że pola trójkątów BCP i APD są równe.
Proszę o sprawdzenie. Jest dobrze?
Zatem: P1 = P2
16 wrz 13:09
kochanus_niepospolitus:
dobrze
16 wrz 13:11
Adam68: Dziękuję uprzejmie. Pozdrawiam
16 wrz 13:12
Powracający: A moge to sobie wytlumaczyc tak?
P
ΔCPB= P
ΔABC−P
ΔAPB
P
ΔAPD= P
ΔABD−P
ΔAPB
P
ΔCPB=P
ΔAPD
16 wrz 13:36
Adamm: pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ale napisałeś dokładnie to samo, tylko innymi słowami
16 wrz 13:50
Powracający: To dobrze .
16 wrz 14:48