Rozwiąż równanie
rozia: |x3−x2|=x
proszę o rozwiązanie krok po kroku lub wskazówki, rozpisałam dwa przypadki z definicji wartości
bezwzględnej i nie wiem co dalej
16 wrz 12:15
Jerzy:
⇔ |x2|*|x − 1| − x = 0 ⇔ x2*|x−1| − x = 0 ⇔ x*(x|x−1| − 1) = 0
⇔ x = 0 lub x|x−1| − 1 = 0 ( tutaj rozpatryj dwa przypadki )
16 wrz 12:25
Jerzy:
Oczywiście na wstępie założenie: x ≥ 0
16 wrz 12:26
Blee:
|x
3 − x
2| = x
|x|*|x
2−x| = x
Dla x<0
−x*|x
2−x| = x
|x
2 − x| = −1
Sprzeczne

Dla x≥0
|x
2−x| = 1
I tu rozpatrujemy dwie opcje
... x∊<0,1> wtedy
−x
2 + x = 1. (Liczysz Δ)
... x>1 wtedy
x
2 − x = 1 (liczysz Δ)
16 wrz 12:28