funkcja
Anusiak: Funkcję kwadratową f można opisać wzorem mającym postać f(x) 2x2+4x+m.
a)wyznacz warunek,dla którego funkcja f ma dwa różne pierwiastki x1,x2, a następnie
oblicz x1+x2
b)wiedząc dodatkowo, że x1−x2=4,oblicz m.dla wyznaczonej liczby m naszkicuj wykres
funkcji f w układzie współrzędnych, a następnie rozwiąż równanie f(x−3)=−6
27 sty 21:08
Julek:
a)
Δ>0, czyli...
16 − 8m >0
2>m
| | −b | | −4 | |
x1 + x2 = |
| = |
| = −2
|
| | a | | 2 | |
b)
x
1 − x
2 = 4 /
2
x
12 − 2x
1x
2 + x
22 = 16
x
12 + x
22 − 2x
1x
2 = 16
(x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 = 16
4 − 2m = 16
−12 = 2m
−6 = m
_____________________________________
narysuj
f(x) = 2x
2 + 4x − 6
_____________________________________
następnie :
f(x−3) = −6
2(x−3)
2 + 4(x−3) = 0
(x−3) (2(x−3)+4) = 0
(x−3)(2x−2) = 0
x
1 = 3
x
2 = 1
27 sty 21:48